Vad är personskydd?

Avsaknad av personskydd

Om en människa har ett stort behov av att bli beskyddad och inte får det, kan detta få allvarliga konsekvenser. Det är ofta man läser eller hör talas om kvinnor som hamnar i kläm för att olika myndigheter lägger över ansvaret på någon annan, vilket har lett till att vissa faktiskt har varit tvungna att fly landet. När en person ansöker om personskydd hos Socialstyrelsen ska detta granskas (som så alltid sker i Sverige) och bedömas enligt en riskfaktor. Om man anser att personen faktiskt har ett direkt behov av skydd, kan denne få hjälp via skyddsgrupper som skapats av länskriminalen. Dock är det inte alltid detta hjälper och i vissa fall kommer hjälpen för sent.

I kölvattnet av olika hedersrelaterade mord och tragiska påföljder av kvinnomisshandel så anser många att personskyddetav privatpersoner fortfarande inte lever upp till den standard det borde ha. Och bara för att lugnet verkar ha lagt sig för stunden, betyder inte detta att det är över ännu.

Kvinnojourer

Många kvinnor som lever i skräck för en våldsam man eller släkt, kan i vissa fall hamna på en kvinnojour. Dessa kvinnojourer är tryggade platser dit slagna kvinnor och barn kan bege sig för att gömma sig undan en farlig man. Där kan man få tillbringa en tid om ens identitet inte är röjd eller om man inte ännu fått ansökan om personskydd godkänd. Som sista åtgärd när man inte har någon annanstans att bo, kan också kvinnojourer vara en första hållplats innan man är på det klara med vad som bör göras.

På kvinnojourer hittar man ofta likasinnade som blivit utsatta för samma saker och kan därför också hitta kontakter för egen del.

bard