Typer av personskydd

Behov vid livvaktsarbete

Om en person riskerar att utsättas för angrepp eller har en hotbild mot sig kan hen behöva ha personskydd. Här ingår förebyggande arbete och ett skyddsuppdrag där personens säkerhet och integritet värnas. För att kunna sköta sitt arbete väl kan livvakter och andra personer som jobbar med personskydd också behöva ha tillgång till mat och inventarier för ombyte.

Hos Rörfokus går det att hitta precis rätt duschkabin att placera i omklädningsrum för livvakter och personal som arbetar inom personskydd. Här finns ett stort sortiment, där detaljerade bilder på varje duschkabin ackompanjeras av produktbeskrivning och pris. Besök Rörfokus för att se det stora sortimentet av inventarier som kan användas till anställda inom personskydd.

Möjlighet till ombyte

För den som arbetar inom personskydd är det nödvändigt att se till så att den de skyddar inte riskerar att utsättas för farliga incidenter. Arbetet består till stor del av analys och kartläggning, där alla riskabla situationer förebyggs. Det kan vara nödvändigt att ha tillgång till faciliteter för snabba ombyten, då en livvakt kan behöva vara med skyddspersonen vid alla situationer, som viktiga middagar eller publika framträdanden.

Arbeta som livvakt

Om du är intresserad av att arbeta som livvakt kan det vara bra att ha en polisutbildning i botten. När du arbetar som livvakt vid Säkerhetspolisen skyddar du också kungafamiljen och den svenska demokratin. Du bidrar med säkerhet runt vår centrala statsledning, och förhindrar att skyddspersonen utsätts för hot eller våld. Om detta ändå inträffar behöver livvakten ha god kunskap kring hur situationen ska hanteras.

Livvaktsbranschen är väldigt mansdominerad, men det finns också kvinnliga livvakter. Här kan det finnas flera fördelar med att vara kvinna, till exempel kan det vara lättare att diskret smälta in i den omgivande miljön. Detta gäller till exempel för den livvakt som ska skydda en person som gör ett offentligt framträdande, då är det lätt att som civilklädd gå under radarn i publiken. Livvakter försöker undvika konfrontationer, och bär skyddsväst när situationen kan bli farlig. Målet är att slippa behöva använda vapen.

Roberto Toledano arbetar som livvakt på spanska solkusten, Costa del Sol. Han menar att en av de främsta uppgifterna för en bra livvakt är att smälta in i miljön. Jobbet är inte ett klassiskt ”nio till fem”-jobb, och det krävs stort tålamod för att kunna utföra arbetet. Livvakten har inte möjlighet att gå på toaletten när hen vill, eller äta så fort hen blir hungrig. Det är därför viktigt att kunna förbereda sig ordentligt och ha tillgång till bra möjligheter att duscha, äta och sova.

bard