Typer av personskydd

Slottsvakter

Alla har vi nog lagt märke till dem. Antingen de stora björnhattarna utanför Buckingham Palace i London eller hemma i Stockholms slott där de står, stela som pinnar och bevakar vår käre kung. Slottsvakterna är både roliga att titta på och intressanta att studera, för vad är egentligen deras uppgift förutom att pryda slottsväggarnas nedre delar?

Högvakten

Den högvaktstyrka utanför Stockholms slott kallas för Högvakten och finns även utanför Drottningholm. De är till för att beskydda Sveriges monark och dennes familj och utgör således deras honnörsvakt. Högvakten har funnits ända sedan 1500-talet och bevakat Stockholms slott sedan närmare bestämt, 1523. Högvakten är inte en fast styrka utan har vakter från bland annat Livgardet och Försvarsmaktens olika förband. Mellan april och augusti kan man bege sig till slottet för att titta på deras vaktparader om man är kungligt intresserad.

Även under sommaren är det högvaktsavlösning med musikparad och vaktparad och dessa avgår från Armémuseet. Vakterna avlöser varandra och de olika grupperna kan ha vakt flera dygn i sträck. Det måste dock vara tämligen arbetsamt att stå rakt i timmar i sträck utan att röra en min. Slottsvakterna är visserligen där för att skydda kungafamiljen men man ska inte sticka under stol med att de även är en slags prydnad för besökare som tycker deras klädsel är mer intressant att titta på. Vill man titta på de olika paraderna och avlösningarna, kan man med fördel gå in på Försvarsmaktens hemsida och läsa vilka tider och dagar det sker.

Buckingham Palace högvakt

Om det är någonstans i världen man kan förundras över slottsvakter, så är det i London. Björnskinnsmössorna har blivit världskändisar och många har till och med som sport att gå fram och störa dem för att få dem att småle, vilket inte är så lätt. Något mer allvarligt får man leta efter! Dock ska man inte gå för långt med att skämta med ”björnmössorna” – turister som gått lite för väl långt fick ett gevär i ryggen och ett rytande vrål att omedelbart backa från drottningens vakt. Deras automatvapen är skarpladdade och man ska inte ta deras fina yttre för givet.

Den engelska drottningen har en hög status i Storbritannien och om man hotar henne, hotar man hela landet. Man ska därför tänka både en och två gånger innan man avger ett flin till dessa rödsvartklädda herrar som inte tvekar en sekund att skjuta skarpt om man driver för mycket med dem. En regel är att aldrig, aldrig röra dem.

bard