Typer av personskydd

Utbildningar för att arbeta med personskydd

I Sverige tänker många att personskydd fungerar likt livvakter i Hollywood-filmer. Mest skulle det handla om före detta elitsoldater eller någon form av specialpoliser som sedan skyddar politiker och företagsledare. Verkligheten är inte lika spännande, men ger samtidigt fler personer möjlighet att arbeta som till exempel livvakt. Många började sin karriär på ett väktarbolag eller annat företag som är auktoriserat för personskydd. Därefter har de gått olika vidareutbildningar för att få den kompetens som krävs för att kunna hantera alla olika arbetsuppgifter.

Kompetens är nyckeln

I grund och botten handlar personskydd mer om kunskap och förberedelser än att till exempel vara modig och en fantastisk skytt. Trots allt beror ofta incidenter på att personskyddet har misslyckats med sin planering. När allt fungerar som det ska, får ingen gärningsman ens chansen att komma nära sin tilltänkta måltavla. Bra personskydd arbetar proaktivt snarare än reaktivt. De är väl förbereda och har ofta mycket lång erfarenhet. Det visar vikten av att hela tiden utveckla sig på https://www.kompetensexpress.se eller liknande sajter. Nuförtiden går det att få tag på digital kunskap och utbilda sig genom olika distanskurser.

Passar personskydd för alla?

Nej, givetvis måste du ha vissa personliga egenskaper. Snarare än att vara en actionhjälte, handlar det mer om att kunna agera snabbt och metodiskt under press. Den som är alltför impulsiv och känslomässig får det antagligen svårt under utbildningen. Det är också bra med tålamod och god koncentrationsförmåga. Den som aldrig skulle kunna tänka sig att arbeta som ordningsvakt passar sannolikt inte som livvakt. Att ha gjort den militära grundutbildningen är också en klar merit. I vissa fall kan de som är ansvariga för personskyddet behöva gå emot vad klienten vill och fatta egna beslut med klientens säkerhet i åtanke.

bard