Vad är personskydd?

Personskydd – för en säker semester

Får att få en bra semester är det viktigt att kunna känna sig säker och det finns mycket som du kan göra för att förbättra ditt personskydd. Som alltid gäller det att planera och tänka efter i förväg.

Ditt hem och trädgård

Innan man åker iväg på semester är det lätt att vilja ha det städat och snyggt då det är skönt att komma hem till ordning och reda och ett välstädat hem. Det kan dock vara viktigt att inte ha för mycket ordning i trädgården så att det ser tomt ut. Om alla redskap och möbler är bortplockade och gräsmattan oklippt, då är det lätt för en inbrottstjuv att räkna ut att du inte är hemma. Det bästa är om du ber en granne att ha koll på huset och klippa gräset emellanåt. Om du håller på att bygga något i trädgården, som en altan med hjälp av prisvärt material från byggmax, så är det bättre om du bara plockar undan verktyg, men låter resten ligga framme. Detsamma gäller vissa av barnens saker och utemöblerna. Det bästa är om grannar och vänner också kan gå förbi och dricka kaffe i trädgården någon gång emellanåt.

Det är bra att ha timer till både inomhus- och utomhusbelysningen. Du kan också låta en radio gå igång ett par timmar varje dag. Ju mer liv och ljud, desto bättre.

Sociala medier

Det är roligt att lägga upp bilder från semestern på Facebook, Twitter eller Instagram. Dessvärre är det också ett bra sätt för en inbrottstjuv att veta om att du åkt bort. Det finns ligor som rekar inbrottsprojekt via nätet. Självklart är det också intressantare för dem att försöka sig på hem som verkar ha mycket inkomst, det vill säga om du till råga på allt lägger upp bilder från fina hotell och dyra middagar, så har du också berättat för kriminella att det troligtvis finns dyrbara saker i ditt hem.

Om du verkligen vill skydda dig själv bör du rent av skriva något ”vardagligt” på sociala medier, så att det verkar som om du är hemma. Det är inte lika roligt för stunden, men ett bra personskydd som gör det skönare när du väl kommer hem – till ett hus som är i samma skick som när du åkte.

Det är oftare säkrare att bo centralt, än att behöva ta en buss eller taxi till en billigare hotell i utkanten av en stad. Det är också roligare att kunna stanna längre på kvällen och känna sig säker. Boka inte bara hotell utifrån pris, utan läs recensioner från andra resenärer och ta reda på om det är ett säkert område.

Det finns tips som känns självklara, men trots det finns det många turister som ändå råkar illa ut. Gå inte till ställen där det inte finns andra människor. Ju fler människor, desto säkrare – förutom för ficktjuvar. Ha inte plånbok eller mobil i bakfickan på byxorna. Du bör heller inte vara dumsnål: ta taxi tillbaka till hotellet på kvällen.

bard