Organisationer och arbeten

Att vara livvakt är ett drömjobb

För en ung kille som gjort lumpen är ett livvaktsjobb rena drömmen. Du får kontakt med en internationell miljö och äventyr. Om du arbetar för Carl Bildt, Margot Wallström eller Mona Sahlin kan får du säkert ett kontaktnät. Eftersom jobben innebär jour 24/7 så är betalningen inte dålig. Hollywoodfilmer har naturligtvis fungerat som en reklampelare för detta yrke, eftersom man bara visar de glamorösa sidorna av uppdraget. Under Irakkriget var behovet så stort att man anlitade privata väktarbolag som skyddade alla sårbara punkter. Eftersom stora företag som Halliburton som återuppbyggda landet var amerikanska, var deras civilanställda personal betraktade som ett militärt mål av irakierna.

Det svenska företaget Beetroot har närvaro på 16 platser i Ukraina. Det driver också välgörenhetsprojekt inom IT-området, landet är strategiskt viktigt och ligger mellan öst och väst. Ukraina har ett bra utbildningssystem och det finns en god tillgång på IT-specialister. Landet har 40 miljoner invånare, och företag som etablerar sig här får in en fot på en viktig marknad.

Att göra sig till en måltavla

I vissa länder är det farligt att bära guldsmycken och dyra klockor ute på stan. Om det existerar fattigdom i landet, och desperationen är stor kan det finnas riskvilliga människor som utför personrån, eller rentav kidnappning av rika personer. Om man inte har ett livvaktsskydd i ett sånt land föredrar man att använda sina smycken i en trygg hotellmiljö eller i ett gated community. Dessa försiktighetsmått är naturligtvis inte nödvändiga i västvärlden, och vi är vana vid att kunna röra oss fritt i våra minkpälsar, Rolexklockor, och guldkedjor.

Andra tillfällen då livvaktsskydd är nödvändigt är vid stora internationella politiska möten som G7, eller Davos. Varje känd politiker måste skyddas 24 timmar om dygnet, och det får inte finnas några hål i vaktschemat. Även i kändisvärlden förekommer livvaktsskydd. Fans kan bli alltför närgångna, och i värsta fall måste någon fridstörare tas om hand. Bob Dylans bodyguard, hawaiian- och karate-experten Byron, har blivit en nära vän till artisten, eftersom de spenderat så mycket tid tillsammans på turnéerna. Den italienska författaren Roberto Saviano som utmanat maffian i sina böcker

och har dygnet runt skydd, har berättat att hans livvakter blivit hans bästa vänner.

bard