Organisationer och arbeten

Krogvakter

En del av arbetet som väktare eller beskyddare kan vara att vara vanlig krogvakt. Det är ofta så en del börjar om man inte har en tillräckligt hög utbildning eller om man är oerfaren. Här gäller det dock att ha ordentligt med skinn på näsan då krogbråk och slagsmål är mer regel än undantag och då många människor har en tendens att bli berusade, så har krogvakterna att göra, minsann.

Åtaganden

Det ligger i en krogvakts åtaganden att bestämma vem som får och vem som inte får komma in på en viss krog och detta bedöms ofta redan i kön. Många människor har dock känt sig diskriminerade på grund av detta eftersom det sållas friskt i köerna. A och O är att man ser snygg och prydlig ut och inte visar minsta tecken på motivation till bråk samt att man håller sig väl med vakterna. Hela grabbgäng på 20 personer är i regel inte välkomna såvida inte de hör till landets ”elit” och har bokat bord med svindyra menyer.

Det har tyvärr förekommit att ordningsvakter eller krogvakter har råkat illa ut men det har också hänt att det motsatta har inträffat, d.v.s. att de själva har blivit dömda för misshandel när de egentligen är där för att skydda krogens gäster.

Även inne på krogen finns krogvakter som ska se till att gästerna har det trevligt utan att bli utsatta för störande moment.

Utbildningar

Det finns flera olika utbildningar att gå om du vill bli ordningsvakt och detta yrke är inte bara relaterat till krogar. Vakter på konserter eller vid evenemang fungerar lika bra och kan varvas om vartannat. En väktarutbildning eller grundutbildningar för ordningsvakter förekommer på flera ställen i landet och är inte långa utbildningar. Dock måste man göra uppdateringsutbildningar med jämna mellanrum för att hålla sig à jour med samhällets utveckling.

bard