Typer av personskydd

Känn dig säker hemma

I dag kan man se larmdekaler på nästan varje dörr eller port. Det kanske inte är så konstigt. Under de senaste åren har nämligen antalet inbrott ökat lavinartat i Sverige, inte bara i de större

städerna. Ett inbrottslarm ger många gånger lite extra trygghet oavsett om man är hemma eller inte. Men vilken trygghet får man och vad är bra att tänka på när man ska välja larm?

Olika typer av larm

Det finns flera olika sorters larm att välja mellan och även om flera av dem använder samma bevakningsbolag går larmen via olika larmcentraler. Larmen är uppbyggda på olika sätt och har olika avgifter. Det kan vara bra att besöka en sajt som jämför olika hemlarm innan man tecknar sitt larm. På så sätt behöver man inte själv sitta och räkna, titta på komponenter med mera. Det här gör sajten åt en och man behöver bara teckna det larm som ger flest fördelar.

Säkerhet vid strömavbrott

Om strömmen går kan det genast kännas lite olustigt, speciellt om man är ensam hemma och det är mitt i natten. Även om man har en ficklampa kan det kännas otäckt att gå omkring i huset. Då är det bra att ha ett larm man kan slå på. Larmet är i de allra flesta fall också batteridrivet och det betyder att dess funktioner fungerar även om strömmen inte gör det. Man har alltså inbrottslarm och brandlarm eller brandvarnare precis som vanligt.

Om en brand bryter ut

Om en brand bryter ut är det inte säkert att man märker det förrän det är försent, oavsett om man är hemma eller inte när det sker. Med en vanlig brandvarnare är det inte säkert att man vaknar och grannar hör den oftast inte från sina egna bostäder. Dessutom finns risken att batteriet är urladdat. Men en brandvarnare som är direktkopplad till larmcentralen kan man snabbt få hjälp. Då ringer larmcentralen till den som står skriven på larmet, samt till eventuella kontaktpersoner. Om inget svar fås kontaktas också räddningstjänsten som kan kolla läget.

Kameraövervakning

Ett larm ger också kameraövervakning i hemmet. Vissa larm erbjuder live visning. Det betyder att man genom sin telefon kan gå in via sin app eller via larmets hemsida och se allt som sker i sitt hem. Andra larm kopplar bara upp sig till kameran när något larm går. Även då får man se bilder från larmtillfället och det kan vara bra bevis vid till exempel ett inbrott.

Larma på olika sätt

Med olika larm kan man larma och avlarma på olika sätt. Ibland har man en dosa man kan trycka på, andra gånger kan man använda sin mobiltelefon. Ofta finns också en så kallad manöverpanel som man kan larma och larma av via.

bard